ÖLÜM YILAR FIRAT YILMAZ
GÜLÜMSEMEK BİR BAŞKA YAKIŞIRDI REİSE.
SAYFALARCA YAZMAK YETERLİ GELMEZ. ÜLKÜCÜYDÜ…
Ölümünden sonra gazeteler böyle yazmış.
Fırat Çakıroğlu cinayeti, 20 Şubat 2015’te Ege Üniversitesi‘nde ülkücü öğrenciler ile savcılık iddianamesinde “PKK/KCK gençlik örgütlenmesi YDG-H üyeleri” olduğu belirtilen diğer öğrenci grubu arasında meydana gelen kavga esnasında Fırat Yılmaz Çakıroğlu isimli ülkücü öğrencinin bıçaklanarak öldürülmesi olayıdır.
İki taraf da kavgayı başlatanın karşı taraf olduğunu iddia etmiştir. Yayınlanan güvenlik kamerası görüntülerine göre kavga esnasında ülkücü grubun Ege Kafe yönüne ilerlemesinin ardından karşıt görüşlü grup kaçmış ve bir kısmı Ege Kafe’ye girmiştir. “Sopa veya benzeri” bir alet taşıyan Çakıroğlu ve diğer ülkücü arkadaşları karşıt görüşlü öğrencilerin bulunduğu Ege Kafe’ye girmiş, kısa bir süre sonra ise Çakıroğlu buradan bacağından yaralı bir şekilde çıkmıştır. Ambulansla hastaneye kaldırılan Çakıroğlu’nun ex duhul kan kaybından öldüğü belirlendi. Daha sonra tutuklanacak fail Nurullah Semo ve bazı diğer karşıt görüşlü öğrenciler de olayda ağır yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştır.
Olay sonrasında 32 sanık hakkında dava açıldı. Açılan davalardaki tek tutuklu sanığı oluşturan Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Nurullah Semo’nun “kasten öldürme” ve “terör örgütü üyesi olma” gibi suçlardan hüküm giymesi istendi. Semo, Çakıroğlu’nu öldürmediğini, hiçbir örgütle bağı olmadığını ve asıl saldırıya uğrayan kişinin kendisi olduğunu ileri sürdü. Dava sonucunda Semo hakkında “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis, “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükmedildi.[Buna ek olarak 2 diğer sanığın “yaralama” suçundan hüküm giymeleri kararlaştırıldı, geriye kalan 29 sanık ise tüm suçlardan beraat etti. Dönemin fakülte yetkilileri rektör Candeğer Yılmaz ile Edebiyat Fakültesi dekanı Ersin Doğer‘in ise “görevi ihmal” suçunu işlediklerine karar verilmiştir. 2023’te tutuksuz yargılanmakta olan Cihat Babatonguz, Semo ile aynı suçların yanı sıra “silahlı terör örgütü faaliyeti çerçevesinde öldürmeye iştirak” suçundan toplamda 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve ek olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Çakıroğlu’nun öldüğü kavganın ardından Türkiye’nin çeşitli kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi. Çakıroğlu’nun hatırasına Türkiye’deki yer ve işletmelere adı verilmiştir. Ölüm gününde Türkiye’de çeşitli anma etkinlikleri düzenlenmektedir.
Mekanı cennet olsun.